Klímaszerelés panellakásban

Klímaszerelés panellakásban

Klímaszerelés panellakásban: így hozzuk ki belőle a legtöbbet!

Folyamatos ventilátor zúgás, nappal vaksötétig leengedett redőny, hideg vizes borogatás, fohászkodás egy kis esőért… valljuk be, egy idő után a legélhetőbb, legjobban berendezett és szigetelt panellakások is elviselhetetlenné válnak, amint beköszönt a kánikula. Ha Ön is megunta a fenti félmegoldásokat, és szeretne a legnagyobb hőség idején is ugyanolyan zavartalanul pihenni, vagy épp tenni-venni, mint az átmeneti évszakokban, nincs más hátra, mint a klímaszerelés panellakásban. Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány tippet, hogy segítsünk a lehető legjobb döntést meghozni!

Klímaszerelés panellakásban: milyen klímát válasszak?

Semmiképpen ne olyat, amit elsőre meglát a neten, és szimpatikus! Klímaválasztás előtt feltétlenül érdemes kikérni egy tapasztalt szakértő véleményét, aki pontosan ismeri a klímaszerelés panellakásban sajátosságait. Ami a teljesítményt illeti, egy 25 négyzetméteres panelszobába általában 3,5 kW-os készüléket ajánlunk. Ami pedig a légkondicionáló típusát, a kertes házaknál is jól bevált split, azaz osztott, kültéri és beltéri egységből álló klímát javasoljuk. Néhányan megijednek a kültéri egység beszerelésének és üzemben tartásának kihívásaitól, és mobil klíma után kutatnak. Bár a panelbe való split klímabeszerelés valóban rendelkezik kihívásokkal, szakértő segítségével egyszerűen megoldható, és jóval kényelmesebb, hatékonyabb, hosszabb távú megoldás.

Klímaszerelés panellakásban: tényleg lehetetlen?

Páran riogatnak tehát azzal, hogy a panel nem alkalmas a klíma működtetésére, vagy ha mégis, a közös képviselő úgysem engedi majd, és így tovább. Ezek azonban nem többek, mint tévhitek, amelyeket ideje eloszlatni! A klímaszerelés panellakásban ma már bevett gyakorlat, amelynek semmilyen jogszabály nem áll útjában – a közös képviselők közül pedig a kétkedők is meggyőzhetőek, ha egyszerűen, röviden ismertetjük velük a folyamatot.

A panelházak kemény beton szerkezete ugyanakkor tényleg nem könnyíti meg a klímaszerelők dolgát – de ez ne rettentsen el minket! Ha tapasztalt csapatot hívunk, akik a megfelelő szerszámokkal érkeznek, a légkondi gond nélkül beszerelhető lesz.

Klímaszerelés panellakásban: hogyan hűti le az egész lakást?

A klímaszerelés panellakásban egyik legnagyobb fejtörése a megfelelő hatásfok elérése. Ezért gyakran előfordul, hogy a lakás központi, sötétebb területeire szerelik a beltéri egységet, hogy onnan ontsa a hűvös levegőt – ennek azonban nincs sok értelme. A beltérit oda érdemes szerelni, ahonnan a meleg jön, tehát ideális esetben az ablak melletti oldalfalra, az ablak közvetlen közelébe.

Több szobás lakások esetén gyakran előfordul, hogy egyetlen beltéri egység nem elég – ilyenkor remek választás a multi split klíma. Ezzel a konstrukcióval egyetlen kültéri egységgel több beltérit is működtethetünk.

Klímaszerelés panellakásban: télen fűt, nyáron hűt – miért ne?

A klímaszerelés panellakásban jellemzően a nyári hónapokban jut a lakók eszébe, érthető módon, hiszen akkor van rá a – szó szerint – legégetőbb szükség. Érdemes azonban gondolnunk a kora őszi, késő tavaszi hónapokra is! A legtöbb panelben ugyanis távfűtés működik, a hideg időjárás azonban sajnos nem esik pontosan egybe a fűtési szezon időtartamával – van, amikor már a késő szeptemberi napok is kellemetlenül csípősek, és az utóbbi években nem egyszer láttunk már április végi hóesést. A fűtésre optimalizált klímák ilyenkor remek megoldást jelentenek: nyáron biztosítják a tökéletes, hűvös szobahőmérsékletet, és a fűtési szezonon kívül eső hideg napokon is számíthatunk a teljesítményére.

Élvezze Ön is zavartalanul otthonában a nyári hónapokat! Klímaszerelés panellakásban egyszerűen, szakértőktől: hívja az Új Klíma csapatát!