Klíma tisztítás és karbantartás

Klíma tisztítás és karbantartás

A klíma szakszerű időszakos karbantartása és tisztítása több szempontból is kiemelten fontos, hiszen az egészségügyi kockázat mellett, a klíma meghibásodását is okozhatja, ha nincs karbantartva. Fontos szempont az is, hogy a karbantartás elmaradásával egy idő után kifejezetten büdös szagot áraszt a klímánk, mivel abban a karbantartás hiányában sok baktérium, valamint kórokozó megtelepszik, amelyek egyben az egészségünkre is rossz hatással van. Tehát nemcsak az üzembiztosság, hanem az egészségügyi szempont is elég nyomós érv a rendszeres karbantartás mellett.

Klíma karbantartáskor elvégezzük

Mennyibe kerül?

 • Beltéri egység teljes tisztítása
 • Szűrő- és burkolattisztítás
 • Belső részegységek tisztítása
 • Funkció tesztelés
 • Hőcserélő tisztítás, fertőtlenítés
 • Kondenzvíz elvezetés ellenőrzés
 • Cseppvíztálca fertőtlenítése, gombátlanítása
 • Kültéri egység tisztítását
 • Elektromos csatlakozások ellenőrzése, után húzása
 • Gáz szivárgás ellenőrzés
 • Tesztüzem

Általános, időszakos karbantartás
13 500 Ft

Mélytisztítás
(a már kialakult penész lerakódás eltávolítása mély mosás technikával, mosózsákkal)
19 500 Ft

A klímakarbantartás fontossága

Egy átlagos klíma működés közben nagy mennyiségű levegőt  mozgat meg. Egy szoba levegője kb. 10 perc alatt megfordul a szobában és a klímában egyaránt, így magával ragadva a port, a polleneket. Ezek a szoba páratartalmának köszönhetően a klíma  keringető mókuskerekében és a szűrőkben fennakadnak, majd ezekből a megtelepedett baktériumok, idővel pedig penész alakul ki. Ezt a penészes levegőt keringetjük a lakásban, házban, üzlethelyiségekben, irodában nem is tudván, hogy milyen egészségügyi kockázatnak vagyunk ezáltal kitéve. A klíma rendszeres tisztítása nem csak az egészségünk miatt fontos, hanem a villanyszámlánkat és a klíma élettartamát is nagyban befolyásolja. A rendszeresen karbantartott klíma elektromos részegységei, a beltéri és a kültéri egység is rendszeres ellenőrzésen esik át. Így nem fordulhat elő, hogy egy, a működés közbeni rezonanciának köszönhetően és az évek alatt elporladt gumibak rezgéscsillapításának hiányában a kültéri egység tönkremenjen.

KLÍMASZERELŐ – KLÍMASZERVIZ

A legtöbb meghibásodás elkerülhető lenne, ha időben cselekednénk. Amikor észrevesszük,  hogy nem a megszokott teljesítménnyel dolgozik a klíma, vagy sűrűbben kapcsol-ki-be, már akkor tudható, hogy ezt valami okozza. A legtöbb esetben a klímatisztítás ami egyben a kültéri és a beltéri egységet is magába foglalja megoldja a klíma ezen “problémáját”. Az ilyen karbantartások alkalmával elvégezzük a többi részegység és maga a hűtőközeg, illetve annak csövei és csatalakozóinak megfelelő, üzembiztos működését és a gáz nyomását.

A karbantartás alkalmával a kiszerelt részegységek fertőtlenítésre kerülnek. 

MENNYI IDŐNKÉNT KELL A KLÍMÁT KITAKARÍTANI?

Abban az esetben, ha intenzív (egész éves) használatnak van kitéve a készülék, akkor ajánlott a gyártó által előírt időszakok között is megejteni a tisztítást. Ezt egyébként is észrevesszük a fentebb leírtak alapján, mivel csökken a klíma hatásfoka és sűrűbben kapcsol ki-be. Szem előtt tartandó az is, hogy az ilyen intenzív használatnak kitett készülékek több szennyeződést is tartogatnak a készülék belsejében.

MIKOR ÉRDEMES A KLÍMATISZTÍTÁST ELVÉGEZNI?

Azt javasoljuk, hogy a szezon kezdete előtt. Sok esetben a legtöbb lakossági klímát használó családok amikor elkezdődik a kánikula nem tudja az első hetekben használni a készüléket, mivel ilyenkor mindenhol hetes várólisták alakulnak ki a klímatisztítással foglalkozó cégeknél. Így nem kell lemondania lakása, vagy családi háza, esetleg irodája komfortérzetéről, valamint elkerülhető a bosszankodás is.
Tehát a hűtési szezon előtt tavasszal, illetve a fűtési szezon beköszönte előtt érdemes a készülékek tisztítása, esetleges karbantartása.

MI TÖRTÉNIK? HA ELHALASZTOM A KLÍMA TISZTÍTÁSÁT?

Három dolog történik. Az egyik, hogy a klíma elveszíti a garanciáját (amennyiben még garanciális). A másik, hogy csökken a klíma élettartama és üzembiztonsága. A harmadik és egyben legveszélyesebb, hogy olyan légtérben töltünk időt, amely egy penészes és gombás készüléken keresztül forgatja a helyiség levegőjét. Ez hosszútávon nem egészséges.